29.04.2024 Poniedziałek
Zupa krupnik z natką pietruszki: wywar z mięsa wieprzowego bez skóry i kości, seler, pietruszka korzeń, por, marchew, kasza jęczmienna pęczak, ziemniaki, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, natka pietruszki, (alergen: seler).
Racuchy z jabłkiem świeże bez konserwantów : mąka pszenna, mleko, masa jajowa, woda, cukier, drożdże, sól niskosodowa, olej rzepakowy, (alergeny: mleko, gluten, jaja).
Jogurt grecki naturalny 10% tłuszczu: śmietanka z mleka pasteryzowana, żywe kultury bakterii jogurtowych, (alergen: mleko).
Woda, warzywo – rzodkiewka, owoc - ananas.
30.04.2024 Wtorek
Zupa z zielonego groszku ze świeżym koperkiem: wywar z mięsa drobiowego bez kości i skóry, groszek zielony mrożony, seler, pietruszka korzeń, marchew, por , koperek świeży, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, (alergen: seler).
Kotlet mielony pieczony: udziec z indyka bez skóry , karkówka wieprzowa, cebula, jaja masa,
bułki pszenne, czosnek staropolski, pieprz czarny mielony, sól niskosodowa, olej rzepakowy, (alergeny: gluten, jaja).
Ziemniaki gotowane: woda, ziemniaki, sól niskosodowa.
Sałatka z buraków: buraki gotowane, cebula, olej rzepakowy, sól niskosodowa, cukier.
Herbata miętowa Herbapol (100% liść mięty pieprzowej):woda, herbata miętowa, miód wielokwiatowy.
Owoc – jabłko
02.05.2024 Czwartek
Zupa barszcz czerwony z majerankiem: wywar z mięsa wieprzowo – drobiowego, buraki gotowane, marchew, seler, por, pietruszka korzeń, czosnek staropolski, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, majeranek, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, (alergen: seler).
Pulpet w sosie śmietankowo – koperkowym: udziec z indyka bez skóry, karkówka,
jaja masa, bułki pszenne, cebula, śmietana 36%, czosnek staropolski, sól niskosodowa,
pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie, koperek świeży, (alergeny: gluten, jaja, mleko).
Ryż paraboliczny.
Ogórek kiszony: bez środków zakwaszających skład: woda, ogórki, sól, czosnek, koper, chrzan.
Herbata żurawinowa Herbapol zawiera wyłącznie naturalne składniki, kwiat hibiskusa, owoc żurawiny, owoc dzikiej róży, jabłko, naturalne aromaty: woda, herbata żurawinowa, miód wielokwiatowy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek mielony, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka mielona ostra i słodka, czosnek staropolski, cukier używamy w śladowych ilościach do podkręcenia smaku potraw natomiast używamy głownie miodu do delikatnego słodzenia herbaty. Zgodnie z informacjami zawartymi przez producenta przyprawy mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, selera, gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechu pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ziarna sezamu i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)